Aké sú druhy kuchynského riadu na varenie?
Hrniec
- Najbežnejší druh kuchynskej nádoby na varenie.
- Vyššie okraje, 2 ucha.
- Vhodný na varenie.
Kastról
- Nižšie okraje a širšie dno oproti klasickému hrncu.
- Výhodou je rýchlejší ohrev.
Rajnica
- Nízky hrniec s dlhou rukoväťou na jednej strane.
- Obvykle opatrený lievikom.
- Vhodný na varenie tekutín (vývar, voda a iné).
Mliekovar
- Nádoba určená primárne na varenie mlieka.
- Obvykle opatrená píšťalkou upozorňujúcou na bod varu.
Dôlezité parametre hrncov, kastrólov a kastrólikov
Pri výbere by ste mali klásť dôraz na niekoľko parametrov, ktoré ovplyvňujú výkonnosť a funkčnosť:
Materiál plášťa hrncov, kastrólov a kastrólikov
Najčastejšie sa stretnete so 4 materiálmi na výrobu hrncov, kastrólikov a kastrólov:
- Nerezová oceľ - veľmi rozšírený a obľúbený materiál, výhodou je dlhá životnosť, vysoká odolnosť a ľahká údržba, nevýhodou vyššia spotreba elektrickej energie kvôli pomalšiemu nahrievaniu hrnca
- Liatina - menej rozšírený materiál, výhodou sú skvelé vlastnosti pri pečení v rúre, nevýhodou vyššia hmotnosť a pomalé nahrievanie
- Hliník s nepriľnavým povrchom - často v kombinácii s vnútornými ochrannými materiálmi (keramika alebo mramor), výhodou je nízka hmotnosť a možnosť varenia bez tuku, nevýhodou nízka odolnosť a vyššia cena
- Smalt - riad z oceľového plechu s nepriľnavým povrchom, výhodou je nízka cena a dlhá životnosť, nevýhodou ľahké pripaľovanie a náchylnosť k olúpaniu
→ Elektrický, plynový, indukčný aj sklokeramický spôsob ohrevu je kompatibilný s väčšinou hrncov na trhu.
Info:
Hrnce, kastróly a rajnice môžete zaobstarať aj v praktickej sade riadu kuchynských hrncov. Ušetríte peniaze a celú výbavu budete mať v jednotnom dizajne.
Materiál vnútorného povrchu
Moderné hrnce sú zvyčajne vybavené špeciálnym vnútorným povrchom, ktorý zlepšuje vlastnosti hrnca:
Teflon a nepriľnavý povrch PTFE
+ veľmi rozšírený |
- náchylný na poškriabanie, vyžaduje citlivú údržbu |
+ nepriľnavý povrch zabraňujúci pripáleniu |
|
+ možnosť vyprážania s minimom tuku |
|
Titán
+ nepriľnavý povrch |
- vyššie obstarávacie náklady |
+ neabsorbuje pachy pokrmov |
|
+ výborná tepelná vodivosť |
|
Keramika
+ odoláva veľmi vysokým teplotám |
- nižšia priľnavosť |
+ dlhá životnosť |
|
Mramor
+ vysoká odolnosť materiálu |
- vyššia cena |
+ odoláva vysokým teplotám/td>
| |
+ nepriľnavý, možnosť varenia bez tuku |
|
Akú veľkosť hrnca zvoliť?
Objem a priemer nádoby voľte s ohľadom na množstvo varených porcií a počet členov v domácnosti. Objem sa uvádza v litroch (l), priemer v centimetroch (cm).
Prehľad najbežnejších objemov a priemerov podľa typu nádoby:
Typ nádoby
|
Objem a priemer nádoby
|
Hrniec |
0,5 – 60 l/10 – 60 cm |
Kastról |
0,25 – 50 l/10 – 50 cm |
Rajnica |
0,25 – 10 l/13 – 35 cm |
Miekovar |
0,4 – 5 l/10 – 20 cm |
Praktické doplnky a funkcie hrncov, kastrólov a kastrólikov
- Pokrievka - napomáha lepšie udržiavať teplotu v hrnci, zamedzuje šíreniu pachov pri skladovaní
- Odnímateľná rukoväť - praktický doplnok v prípade potreby výmeny či odňatia rukoväte
- Pokrievka na cedenie - pokrievka určená na bežné zlievanie horúcej vody
- Thermo-spot - teplotný indikátor, stráži správnu teplotu vnútorného povrchu nádoby
TIP!
Pri príprave teplých nápojov oceníte praktické varné kanvice.