SK vyprodej prodlouzeno


Ako vybrať sporák

Sporák je srdcom celej kuchyne. Môže byť buď voľne stojaci plynový, elektrický alebo kombinovaný či riešený ako zabudovanie do kuchynskej linky = zostava varnej dosky a rúry.

Voľne stojaci sporák alebo zabudovanie?

Pri výbere sú rozhodjúce dispozície vašej kuchyne a váš osobný vkus. Voľne stojace sporáky sú najbežnejšie k dispozícii v šírkach 50 cm, 55 cm alebo 60 cm. Sú lacnejšie a ich inštalácia je nenáročná. Nevýhodou voľne stojacich sporákov je medzera, ktorá vniká medzi sporákom a linkou, ktorá sa veľmi zle udržuje.

Vstavané sporáky sa zabudovávajú do kuchynskej linky. Varná doska aj rúra na pečenie môžu byť oddelené jedna od druhej – pokiaľ majú samostatné ovládanie. V opačnom prípade ide o polyvalentnú rúru a varnú dosku, tzn., že varná doska a rúra sa ovládajú spoločne (obvykle je ovládanie umiestnené v rúre).

Pri výbere zdroja energie je rozhodujúce, či máte v dosahu plyn alebo vyšší prívod elektriny, ktorý väčšina sporákov vyžaduje.

Ako vybrať sporák

Voľne stojace sporáky

Elektrický sporák

V prípade, kedy je na varenie použitá elektrina, môžete vyberať z troch typov varných plôch. Liatinové, sklokeramické a indukčné.

Liatinové platne

Najlacnejšie zaobstaráte liatinové platne, ktorých nevýhodou sú vysoké náklady na prevádzku. Platniam veľmi dlho trvá, než sa rozohrejú na prevádzkovú teplotu a potom dlho chladnú. Táto elektrická zotrvačnosť je stratová a využitie energie dosahuje najviac 60%.

Sklokeramická doska

Ďalším typom je sklokeramická doska. Jej platne sa zahrejú rýchlejšie, dosahujú plný výkon za 15 sekúnd a efektivita využitia energie sa pohybuje okolo 70%. Špirála pod sklenenou doskou vyžaruje teplo priamo do nádoby, je preto žiaduce, aby jej veľkosť vždy mierne presahovala veľkosť platne.

Pre ekonomickejšiu prevádzku sú používané viaczónové platne, ktoré umožňujú prisposobiť varnú zónu veľkosti riadu a tým minimalizovať energetické straty. Niektoré sklokeramické dosky majú tiež zóny rýchlejšieho rozohriatia, ktoré väčšinou nájdete pod názvami Superrýchla zóna, Quick systém, HiLight zóna, Sprint start a i. Ide o zóny s prídavnými halogénovými telesami, ktoré sa rozohrejú na plný výkon prakticky okamžite.

Náklady je možné ešte viac znížiť použitím sklokeramickej dosky s infračerveným varným senzorom. Ten neustále sleduje teplotu a prispôsobuje jej priebeh vareniu. Nemalo by teda dochádzať k pretekaniu potravín vďaka nadbytočnému varu. Využitie tejto funkcie je možné len so špeciálnym nerezovým riadom, ktorý je k tomu prispôsobený alebo musí byť použitá páska so senzorom, vďaka ktorej je možné kontrolovať teplotu v hrnci. Bez pásky je možné variť tiež, len nebude využitá funkcia senzoru a úspory budú nižšie.

Ovládanie sklokeramických dosiek môže byť ako mechanické, tak aj dotykové. Pri nových typoch nie sú výnimkou ani elektronické ukazovatele či displeje, ktoré informujú o prebiehajúcom dianí na varnej doske. Je potrebné mať na pamäti možné spôsoby zablokovania dotykového displeja (detská poistka), aby nedošlo k nechcenému zapnutiu.

Indukčná doska

Poslednou novinkou pri sklokeramických doskách je tzv. indukcia. Indukčná varná doska pracuje na odlišnom princípe ohrevu. Teplo vzniká vďaka indukcii len v priestore dotyku hrnca s varnou doskou a ohrieva len vnútro nádoby. Tým sú minimalizované straty energie a výrazne zvýšená účinnosť. Nutnosťou je použitie špeciálneho riadu s feromagnetickým dnom – musí obsahovať želeto (ku dnu je možné priložiť magnet).

Klady a zápory varných plôch

Plynové horáky

  • + okamžite pripravené k použitiu
  • + nižšie náklady na prevádzku
  • + dobrá regulácia tepla
  • - pri použití kombinovaného sporáku nutnosť dostupnosti ako plynu, tak elektriny

Liatinové horáky

  • + nízka nákupná cena
  • + v ponuke sú aj kompaktné typy vhodné na cestovanie
  • - nízka využiteľnosť energie
  • - prílišná produkcia zbytkového tepla

Sklokeramická doska

  • + rýchle dosiahnutie požadovanej teploty
  • + nižšia produkcia zbytkového tepla
  • + možnosť využitia úsporného varného senzoru
  • - jedlo pretečené na varnú plochu sa ihneď „pripečie“

Indukčná varná doska

  • + rýchlo pripravená k použitiu
  • + takmer nulová produkcia zbytkového tepla
  • + ľahká údržba vďaka nepripečeniu jedla po vytečení z hrnca – je možné ju hneď utrieť
  • - vyššia nákupná cena dosky aj špeciálneho riadu
  • - nebude možné použiť sklenený, hlinený a keramický riad rovnako ako riad z hliníka, medi a mosadzi

Kombinované sporáky

Patria medzi najpredávanejšie. Spájajú výhody dobre regulovateľných plynových horákov (venujte pozornosť výbere mriežok horákov, mali by byť maximálne funkčné a bezpečné) a elektrickej rúry, ktorá poskytne komfort pri pečení.

Plynový sporák

Pri plynových sporákoch môžeme počítať s nižšou nákupnou cenou aj celkovými prevádzkovými nákladmi. Je to dané rýchlosťou ohrevu, možnosťou dobrej regulácie prívodu tepla a prakticky nulovým zbytkovým teplom. Samozrejme tieto výhody už neplatia pri plynových rúrach. Tu je teplo vedené len spodnou časťou, takže nie je rovnomerné a zle sa reguluje. Negatívnym javom plynu je aj tendencia vysúšať potraviny.

Riešením sa stali sporáky v kombinácii, kedy plynové horáky dopĺňa elektrická rúra a sú využité výhody oboch spôsobov ohrevu. Plynové horáky dnes môžu byť nerezové, osadené ochrannou mriežkou alebo zapustené do tvrdeného skla. Tým je docielený ľahký presun hrncov a ich dobrá stabilita. Veľa typov má elektrické zapálenie horákov a bezpečnostnú poistku, ktorá utlmí plameň pri poklese teploty.

Ako vybrať sporák

Vstavané sporáky

Výber rúry

Pri rúre je nutné viac zvažovať, ktorú funkciu využijete, aký je váš životný štýl a požiadavky na prípravu jedla. Základom je osvetlenie rúry s dostatočne veľkým priehľadovým sklom, ktoré by malo byť najmenej trojito izolované a opatrené funkciou ISOFRONT plus, ISOFRONT top, ktorá znižuje teplotu čelného skla. Potom nedôjde k opareniu, teplota dosahuje maximálne 70°C.

Veľmi užitočnú vychytávku predstavuje otočný ražeň alebo teplotná sonda. Zapichnete ju do stredu mäsa, nastavíte stupeň upečenia a sonda v správnu chvíľu rúru vypne – pozná, kedy je mäso hotové. Za zmienku stoja teleskopicky výsuvné plechy, vďaka ktorým sa nepopálite. Existuje systém, kedy plech automaticky vyjde po otvorení dvierok rúry.

Energetická náročnosť je označovaná písmenami A – G a je vypočítaná zahriatim rúry na 200° Celsia po dobu jednej hodiny, obvykle ide o 2 až 3 kWh.

Ovládanie rúry

Ovládací panel rúry je spravidla umiestnený v ich hornej časti, zatiaľ výnimočne sa stretnete s možnosťou zabudovať ovládací panel do horných skriniek kuchynskej linky (špeciálny prepojovací kábel pre takýto typ ovládania je pri niektorých rúrach možné objednať priamo od výrobcu). Z možných ovládacích systémov si môžete vybrať rúru s mechanickým alebo elektronickým ovládaním. Jednou z výhod elektronického ovládania je jeho inteligentné riadenie, ktoré pomocou teplotných senzorov umožňuje procesoru určiť najvhodnejšiu dobu pečenia, aj reguláciu pečiaceho procesu.

Údržba a čistenie

Čistenie vnútorného priestoru rúry vám uľahčí funkcia označovaná ako „samočistenie“. Je inštalovaná do rúr, ktoré majú steny potiahnuté špeciálnou povrchovou úpravou (nazývanou katalytické panely, PerfectClean, pyrolýza a pod.), ktorá pohlcuje mastnotu a môže byť ľahko čistená. Najbeznejšie dvoma spôsobmi:

  • Pyrolytický spôsob pracuje na princípe krátkodobého zvýšenia teploty v rúre, nečistoty sú skoro vypálené a po skončení procesu je potrebné len utrieť dno rúry.
  • Katalytický spôsob je založený na katalytickej interakcii zložiek smaltu s tukmi. Tri vnútorné strany rúry sú pokryté plechmi s pórovitou smaltovou úpravou. Tento materiál dokáže zničiť tuk zachytený na stenách. Po ukončení pečenia stačí ponechať rúru po dobu 20 minút v „režime čistenia“ a potom zotrieť nečistoty. Plechy je nutné každých 5 – 6 rokov vymeniť.

Špeciálne programy čistenia

  • Aqua Clean - odmastnenie prebieha pomocou pary, ktorá vznikne z vody v pekáči, ktorý vložíte do rúry a niekoľko minút necháte zahrievať. Nečistoty po dokončení procesu jednoducho zotriete.
  • Fast Clean - ide o program, ktorý pomocou samočistiacej funkcie (pyrolýzy) nastaví teplotu v rúre na 500°C. Vďaka tomu sa na prach rozpadne aj tá najtvrdšia nečistota a zostane po nej len malá hromádka popola. Celý program trvá len 90 minút.

Užitočné funkcie

  • Infrapečenie - najvýhodnejšie je využtá pri pečení mäsa. Mäso sa v podstate ugriluje pri použití ventilátora.
  • Pizza pečenie - pri tomto ohreve je v prevádzke ventilátor spoločne s kruhovým a spodným ohrevným telesom. Pizza sa upečie skutočne do chrumkava.
  • Programovateľné pečenie - funkcia umožní nastaviť presný priebeh pečenia pre určitý pokrm. Pri opätovnej príprave stačí už len zvoliť prednastavený program.
  • Rozmrazovanie - je v prevádzke len ventilátor a vnútorné osvetlenie. Rozmrazovanie je pozvolné a šetrné k potravinám.
  • Udržovanie teploty - (Keep Warm) ide o funkciu, vďaka ktorej pri minimálnej spotrebe udržíte pokrmy dlhodobo ohriate na servírovaciu teplotu. Môžete takto zahrievať taniere, nechať kysnúť cesto alebo sušiť ovocie.