- 1000 g
- jemná krémová chuť
- stredne silná káva
- nízky podiel kyslosti
- hustá pena
- k príprave espressa, Latte Macchiato alebo cappuccina
- vhodná do kávových automatov
O káve Bristot
Produkcia zrnkovej kávy Bristot zohráva dôležitú úlohu v histórii typického talianskeho espresa už od roku 1919. Šesť základných zmesí káv Bristot dáva všetkým vybrať zmes spĺňajúca ich požiadavky. Vďaka svojej veľmi vysokej kvalite a známosti je považovaná za kávu káv, ktorá spĺňa požiadavky profesionálov i najnáročnejších znalcov prvotriedneho espressa.
Objavenie kávy
- Čierna, vrúcna, horká, voňavá ...... taká je káva, skôr rituálny nápoj, dnes neodmysliteľná súčasť našich životov
- História hovorí, že niektoré africké kmene poznali kávu odpradávna
- Z rozomletých zŕn vyrábali kašu, ktorú dávali ako krmivo zvieratám a tiež bola užívaná bojovníkmi pred bojom pre zvýšenie ich udatnosti
- Je nepochybné, že od 13. storočia sa káva pije ako nápoj, a že v 15. storočí bolo pestovanie kávy už plne rozvinuté a začala expanzia po celom svete
- Nápoj bol rýchlo spopularizovaní a prvá kaviareň bola otvorená v Mekke v 15. storočí. Do „Starého Sveta“ – Európy – dorazil ohlas kávy v 17. storočí prostredníctvom benátskych kupcov
Káva dnes
- Kávovník patrí do rodu Coffea
- Väčšina z nich sú tropické stromy alebo kríky
- Sú dva základné druhy kávovníka – kávovník Arabica a kávovník Robusta
- Káva Arabica predstavuje v súčasnej dobe asi 70% svetovej úrody, ale podiel Robusty stúpa
- Robusta obsahuje viac kofeínu, je silnejšia a tmavšia
- Káva Arabica je náročnejšia na pestovanie a zber (je preto drahšia, ale zato kvalitnejšia, jemnejšia a s nižším obsahom kofeínu)
- Miešaním Arabiky s Robustou sa zvýši obsah kofeínu a zníži cena kávy
- Faktom však zostáva, že vďaka svetovým trendom v oblasti zdravej výživy ľudia začínajú dávať prednosť menšiemu obsahu kofeínu a vyššej kvalite
- Dnes je kávovník mimoriadne dôležitým prvkom svetového hospodárstva
- Pre kávu ako takú má najväčší význam kofeín, ktorý je obsiahnutý v praženej Arabike cca 0,7–1,4%, v ROBUS 2,2–2,4%. Kofeín je horký a tým prispieva k celkovej chuti kávy.
- Podstatná a daná kvalita kávy v šálke sa vyznačuje: charakteristickou arómou, jemnou kyslosťou, prirodzenou sladkosťou a výrazným telom.
aroma
telo
kyselosť
chuť
Štruktúra kávy
- centrum rezu
- zrno (endosperm)
- strieborná koža (testa, epidermis)
- pergamen (trup, endocarp)
- pektín vrstva
- buničiny (mesocarp)
- vonkajšie šupky (oplodie, exocarp)
Nechajte sa ďalej inšpirovať z našej ponuky: