Buďtea nakupujte s dopravou ZADARMO
0
mesačne

Tlakový hrniec alias papiňák. Prežitok, alebo nepostrádateľný pomocník modernej doby?


Vývar, omáčka, zelenina, dusené mäso, ryža alebo zemiaky. To všetko pripravíte v tlakovom hrnci za zlomok času oproti klasickému vareniu, napriek tomu sa ho väčšina ľudí bojí. Tlakové hrnce však už dávno nie sú nebezpečnou časovanou bombou, ale spoľahlivým a bezpečným pomocníkom v kuchyni. Pozrite sa, ako doba pokročila, a prečo sa papiňák stane vašim novým spoločníkom pri varení.


Jak funguje tlakový hrnec

Fungovanie tlakového hrnca alebo papiňáka je známe po desiatky rokov. Vďaka vysokému tlaku je vo vnútri teplota 120 až 130 °C, potraviny sú tak uvarené rýchlejšie ako pri klasickom spôsobe varenia. Tlakový hrniec je obľúbený najmä na prípravu najrôznejších vývarov, duseného hovädzieho a bravčového mäsa, na strukoviny alebo na rýchlu prípravu prílohy. Keďže tiež varíte potraviny oveľa kratší čas, klesá spotreba energie a potraviny si zachovávajú viac chuti a nutričných hodnôt. Navyše nie je potrebné toľko koreniť, pretože sa chuť jedla znásobí.

→ Hovädzie mäso uvaríte oproti 3 hodinám za hodinu, časová aj energetická úspora je výrazná. Rýchle varenie zeleniny zase zachová vitamíny, chuť a štruktúru.

Prečo si tlakový hrniec zaobstarať
Prečo si tlakový hrniec zaobstarať

Prečo si tlakový hrniec zaobstarať

  • Príprava jedla je oveľa rýchlejšia.
  • Rýchlejšia príprava znamená menej spotreby energie. 
  • Vriace potraviny v tlakovom sporáku si zachovávajú chuť a viac nutričných hodnôt.
  • Nádoba sa zaoberá aj mrazenými potravinami.
  • Nádoba môže byť tiež použitá na farbenie (podľa modelu).
  • Moderné tlakové hrnce sú multifunkčné.
História Papinovho hrnca

Denis Papin vynašiel hrniec na začiatku minulého storočia. Počas druhej svetovej vojny a mnoho rokov po nej, bolo potrebné šetriť uhlím a drevom, skrátenie doby varenia bolo viac než žiaduce. Analógia s dnešnou popularitou hrnca nie je náhodná. Času na varenie máme minimum a ceny energií nepríjemne rastú.


Moderné tlakové hrnce sú bezpečné a majú mnoho funkcií

Nové modely tlakových hrncov majú perfektné bezpečnostné systémy, v niektorých prípadoch až 5-bodové. Vďaka nim v žiadnom prípade nehrozí riziko obarenia alebo poškodenia hrnca. Kým neklesne tlak, hrniec sa vám v žiadnom prípade nepodarí otvoriť.Napomáhajú tomu poistky na rukoväti, na pokrievke a v mnohých prípadoch aj ďalšia meracia elektronika.

Tieto mnohokrát autonómne modely sú vybavené množstvom ďalších funkcií. Obľúbený je časovač, naprogramovanie odloženého štartu varenia, udržanie pokrmu v teplote po dlhú dobu a množstvo ďalších.

Variantom sú tiež multifunkčné hrnce, ktoré vedia variť aj pod tlakom. Využijete ich na prípravu detských príkrmov, uvaríte ich vo väčšom množstve, pokrmy si zachovajú šťavnatosť a vitamíny. V modernom tlakovom hrnci uvaríte aj celý rad pokrmov spoločne s prílohou, po uvarení ich môžete okamžite servírovať.

Veľkosť tlakového hrnca

  • 2 osoby – objem do 5 l
  • 3-4 osoby – okolo 6 až 10 l
  • 5 a viac ľudí, varenie do zásoby – 10 až 15 l

Jako dlho sa varí jedlo v tlakovom hrnci

  • Zemiaky – do 10 minút
  • Ryža – do 15 minút
  • Strukovina (máčaná) (máčená) – do 20 minút
  • Bravčové – do 30 minút
  • Hovädzie – do 60 minút
Jak vybrat tlakový hrnec

Varenie v tlakovom hrnci vyžaduje trošku cviku, než sa vám podarí odhadnúť správnu dobu varenia. Dobrodružstvo pri objavovaní a výsledok v podobe šťavnatého mäsa za pár okamihov, ale stojí za námahu.

Ako variť v tlakovom hrnci

  • Pri varení v tlakovom hrnci myslite na to, že žiadnu surovinu počas prípravy nemôžete pridať. Je teda nutné všetko odhadnúť dopredu a suroviny si starostlivo pripraviť. Hrniec môžete naplniť maximálne do ⅔ jeho objemu. Vody pridajte menej, než pri bežnom varení, nebude sa odparovať a suroviny ešte pustia vlastnú šťavu.
  • Starostlivo uzavrite veko. Pokiaľ si nie ste istí ako na to, pozrite sa do manuálu výrobcu, kde bude všetko popísané.
  • Pokiaľ to hrniec umožňuje, nastavte na jeho veku potrebný tlak podľa varených pokrmov. Vhodný tlak nájdete v manuáli.
  • Nastavte na sporáku či varnej doske najvyšší výkon. Potom, čo začne z tlakového hrnca unikať para, znížte výkon na minimum, ale tak, aby para stále ľahko unikala. Teraz sa odpočítava doba varenia.
  • Po dovarení je nutné vypnúť sporák/varnú dosku a vypustiť tlak pomocou tlakového ventilu. Chvíľu počkajte, a po oznámení tlakovej kontrolky (zelené svetlo, zvukový signál) môžete hrniec bezpečne otvoriť. Dobrú chuť!