ARISTA Books Polievky, omáčky, zálievky, dresingy
Popis
Polievka je odpradávna neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Kedysi dokonca bývala hlavným jedlom spolu s nevyhnutným doplnkom v podobe krajca chleba ako pre vidieckych, tak mestských stravníkov. Ostatne na tejto skutočnosti sa zakladá aj zľudovené príslovie „polievka je grunt a mäso je špunt“. A zrejme aj z tohto dôvodu sa medzi tými polievkami, ktorých pôvod pokladáme za český, vyskytuje množstvo polievok hutných, výdatných, ako je držková, gulášová, zemiaková, kapustnica a mnoho ďalších, pripravovaných z mäsa, zeleniny, rýb, húb, syra, ba aj ovocie. Obed bez polievky je u nás považovaný za neúplný, polievka však nielen nabudí chuť, ale môže poslúžiť aj ako životabudič, zahreje, rozprúdi krv a vzpruží. A navyše je vďaka tekutej konzistencii ľahko stráviteľná. Autorka tejto kuchárskej príručky Soňa Hasalová sa v polievkach a ich príprave vyzná, ako dokazuje aj ohlas prvého vydania, ktoré bolo úplne rozobrané. Pre toto, druhé vydanie rozhojnila pôvodný súbor 250 polievkových receptov o stovku ďalších, a síce o omáčky, zálievky a dresingy. Bez omáčok – najmä hustých smotanových – si našu českú kuchyňu nemožno predstaviť, pretože skvele dopĺňajú klenot českej gastronómie, knedľa. Zálievky a rôzne dresingy neodlučne patria k šalátom všetkého druhu, dodávajú im chuť. Autorka pri voľbe receptov starostlivo prihliadala k domácim zvyklostiam a tradíciám ak tuzemským surovinám, ale nemálo sa inšpirovala aj v zahraničí a jej kuchárka uspokojí ako začínajúcich, tak skúsených kuchárky (aj kuchárov), o spokojnosti stravníkov nehovoriac.