Rapunzel Zeleninový vývar bez droždia BIO 160 g
Popis
Bio zeleninový vývar bez droždia je vývar v prášku, ktorému jeho výraznú chuť dodáva vysoký podiel niekoľkých druhov zeleniny a korenia . Od konvenčných výrobkov sa nelíšia iba tým, že všetky zložky okrem soli pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, ale tiež tým, že obsahuje morskú soľ namiesto bežnej kuchynskej soli, ochutený je iba zeleninou a bylinkami a neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, bielkovinový hydrolyzát, lepok, mlieko , laktózu ani cholesterol a výťažok z droždia na zvýraznenie chuti. 1 vrchovatá lyžica stačí na prípravu 1 litra polievky.
Čo to je výťažok z droždia: Kvasnicový extrakt (výťažok z droždia), sójový, bielkovinový extrakt (ale aj sójová omáčka) a pod. majú spoločné to, že obsahujú voľné aminokyseliny (ich soli), okrem iného aj glutamáty.
Čo to znamená: Bielkoviny (v mäse, ale aj napr. v sóji atď.) sa skladajú z aminokyselín. Sú to vlastne dlhé povrázky navzájom naviazaných aminokyselín. Keď zjeme akúkoľvek potravinu obsahujúcu bielkoviny (napr. mäso), tak sa v žalúdku začne bielkovina štiepiť na jednotlivé aminokyseliny. Tieto voľné aminokyseliny sa dostávajú do krvi a využívajú alebo odbúravajú. Jednou z týchto aminokyselín je aj kyselina glutamová, ktorá je v tele veľmi užitočná. Potiaľto je všetko v poriadku. Keď vezmeme sóju a necháme ju určitým spôsobom sfermentovať, prítomné bielkoviny sa v nej rozštiepia a deje sa prakticky to isté, čo v našom žalúdku. Výsledkom je veľmi príjemná chuť, na ktorú sójovú omáčku používame. Aminokyseliny z nej sa potom opäť dostávajú do krvi a spracovávajú. Posledným príkladom je potom izolácia čistého glutamátu – bielkovina je rozštiepená a je z nej izolovaný priamo
glutamát, ktorý je potom pridaný do potraviny a označený na etikete kódom E 621.
Čo na to naše telo: Zdá sa, že niektorí ľudia sú veľmi citliví na glutamát sodný, obzvlášť vo väčšom množstve na lačno (syndróm čínskej reštaurácie). Niektorí ľudia sú citliví aj na bielkovinové hydrolyzáty, ale dokonca aj na sójovú omáčku (tú čo neobsahuje pridané E 621) a na potraviny, prirodzene obsahujúce vyššie množstvo voľného glutamanu (napr. parmezán). Tí sa samozrejme musia vyhýbať všetkým potravinám s hydrolyzovanou bielkovinou. My ostatní sa môžeme rozhodnúť, čo nám ešte pripadá prirodzené, a čo už jesť nechceme.
Nielen na prípravu číreho vývaru, ale aj ako základ širokej škály polievok, na dochutenie omáčok a zeleninových pokrmov. Dokonca je možné použiť aj do marinády na mäso a na dochutenie bylinkovej ryže. Zo 160 gramov získame 8 litrov vývaru.
Balenie:160 g
Upozornenie:Krajina pôvodu Nemecko. Môže obsahovať stopy vajec, lepku, mlieka, horčice a sóje.
Zloženie:
diuréza
Vylučovanie vody z organizmu
Normálna činnosť cievnej sústavy
Normálna hladina glukózy v krvi
Metabolizmus tukov – hladina lipidov v krvi
ťažké nohy
imunita
Vylučovanie vody z organizmu
Normálna činnosť cievnej sústavy
relaxácia
ťažké nohy
fyzická výkonnosť
Trávenie – chuť do jedla
Normálny stav kĺbov
Normálna činnosť pečene
Normálna činnosť pečene – pečeňové lipidy
normálne trávenie
Normálne funkcie močových ciest
Prirodzená obranyschopnosť – imunitný systém
metabolizmus sacharidov
Normálna hladina cukru v krvi
Normálna činnosť kardiovaskulárneho systému
svaly
Tonus, vitalita, energia, únava
Zdravie počas cestovania
Normálna funkcia dýchacích ciest
včasné tehotenstvo