Nôž a ocielka sú ako dvojčatá. Pri varení by nemali chýbať na žiadnej kuchynskej linke. Je bežné, že aj nôž perfektne pripravený od nožiari potrebuje počas varenia niekoľkokrát prebrúsiť.
- Ostrenie nožov na ocílce:
- ocieľku uchopíme do ľavej ruky tak, aby oceľová zábrana na jej konci nás chránila od zranenia pri náhodnom skĺznutiu noža
- pravou rukou uchopíme pevne rukoväť noža
- koreň nože nasadíme na špičku ocieľky a pri miernom tlaku nôž vedieme proti ostrie na koniec ocieľky tak, aby sme skončili pri špičky noža (toto potom opakujeme aj na druhej strane ostrie)
- ostrenie trvá niekoľko minút alebo sekúnd a mali by sme ho počas krájania niekoľkokrát opakovať
- Starostlivosť o ocieľku
- po použití ocieľku zbavíme malých oceľových častíc, ktoré sa na ňu počas ostrenie zachytí
- ocieľku umyjeme vo vlažnej vode, vydezinfikujeme v niektorom dezinfekčnom roztoku, osušíme a uložíme na vyhradené miesto
Z našej ponuky sa môžete ďalej inšpirovať tu: