Čokoládové fondue PRALINÉ
- v miske rozpustíme čokoládu (ak je príliš hustá, zriedime ju trochou mlieka)
- na vidličky napichujeme kúsky ovocia (kivi, banány, jahody, jablká, marhule, apod) a máčame ich v čokoláde
- 7 dielna sada
- materiál:
- fondue: keramika
- vidličky: nerez oceľ a plast
- rozmery:
- miska: priemer 10 cm
- tácka (dĺžka x šírka): 29 × 17 cm
Z histórie fondue
- fondue je spôsob prípravy pokrmu pochádzajúce zo Španielska (tu vzniklo v 18. storočí)
- pôvod pokrmu si nárokujú okrem Švajčiarov aj Francúzi
- slovo fondue (čítame správne fondy) znamená taviť (v klasickej francúzskej kuchyni je toto slovo vyhradené pre tavený pokrm, prevažne so syrom)
- pôvodne sa jednalo o ohrievanú misu so zmesou syrov (najmenej dvoch druhov) a vína
- vo vínovo-syrovej zmesi sa potom namáčalo pečivo, aby zmäklo
Voliť môžeme medzi syrovým, čokoládovým alebo masovým fondue
- dnes existuje fondue v rôznych podobách
- okrem syrovej omáčky (najčastejšie sa v tomto prípade používa ementál, čedar, parmezán alebo gouda) môžeme použiť omáčku sladkú (napríklad z rozpustenej čokolády), kyslú alebo z mäsového vývaru
- v omáčkach môžeme namáčať nielen chlieb a ďalšie pečivo, ale aj mäso, ryby, morské plody, ovocie (kivi, banány, jahody, jablká, marhule, slivky) či zeleninu (uhorky, cibuľky, čalamádu , naložený cesnak)
- prílohy sa vždy podávajú v malých miskách
Z našej ponuky sa ďalej môžete inšpirovať tu: