SK splatky s darkem


Ako vybrať gril

Leto je v našich končinách pomerne krátke a snažíme si ho maximálne užiť. Jedlo pripravené vonku na grile je pre nás pochúťkou pre svoju špecifickú chuť aj vôňu.

Elektrické grily

Elektrický gril je veľmi vhodný pokiaľ chceme grilovať v chladnejšom období, na terase alebo v uzavretých priestoroch. Pri griloch, ktoré sú vhodné pre jednu až dve osoby sa používa teflónová doska, v ktorej je zabudovaná špirála pre ohrev. Špirála je srdcom grilu, preto musí byť dostatočne výkonná, kvalitná a prístupná, z dôvodu ľahkého čistenia.

Pri potrebe väčšieho grilovacieho priestoru sa využíva rošt, pod ktorým je opäť špirála (pri niektorých modeloch je možné zakryť ju lávovými kameňmi). Veľkou výhodou tohto typu je ľahká manipulácia a rýchlosť, s ktorou je pripravený ku grilovaniu bez toho, aby ste potrebovali drevené uhlie alebo drevo. Elektrické grily rovnako využijete na prípravu pokrmov, ako sú fondue alebo raclette.

Jediná nevýhoda je, že ste ochudobnení o tú „pravú” grilovaciu vôňu a príprava je možná len tam, kde je elektrický prívod.

Čo by mal elektrický gril mať

  • kvalitnú nepriľnavú povrchovú úpravu (Quantanium)
  • variabilné nastavenie teploty
  • nastaviteľný sklon spodnej dosky pre odvádzanie prebytočného tuku do odkvapkávacej misky
  • odnímateľnú odvapkávaciu misku
  • nastaviteľnú výšku hornej dosky
  • svetelnú indikáciu prevádzky grilu a správnej teploty
Ako vybrať gril

Grily na drevené uhlie

Grily na drevené uhlie patria medzi najviac predávaný typ a to hlavne vďaka nízkej obstarávacej cene a ľahkej manipulácii. Teplo vzniká postupným horením kúskov dreveného uhlia, príprava je vďaka tomu zdĺhavejšia a je potrebné získať určitú prax, kým sa dosiahne dokonalý výsledok.

Až po určitej dobe dokážete odhadnúť správnu teplotu pre vloženie mäsa (nesmie sa pripaľovať na rošt). Teplota je regulovateľná len vzduchovými otvormi, ktorých musí byť dostatok s možnosťou ľahkého ovládania. Tuk pri príprave pokrmu odkvapkáva priamo na uhlie, čo je možné obmedziť práve odhadnutím správnej teploty na prípravu a využitím zbernej misky alebo hliníkovej tácky položenej priamo na uhlí. Chuť a vôňa takto pripraveného mäsa je nezameniteľná a veľmi obľúbená.

Čo by mal gril na drevené uhlie mať

  • kvalitné ovládanie prívodu vzduchu
  • výškovo polohovateľný rošt
  • samostatnú nádobu na popol, pokiaľ možno nerezovú
  • veko na priklopenie s ventilačným otvorom
  • držadlá a odkladacie plochy z termoplastu odolnému vysokým teplotám

Plynové grily

Do skupiny plynových grilov patria ako malé cestovné grily, tak aj veľké modely s viac ako troma horákmi. Pri kompaktných griloch sledujte jednoduchosť montáže, rozmery ako v rozloženom, tak zloženom stave a celkovú váhu.

Stredné veľkosti sú často vyrábané v tzv. sadách, kedy okrem grilu dostanete plech na odvod tuku, liatinovú grilujúcu dosku, podstavec na hrnce, panvicu WOK a pod. Všetky časti je možné zložiť do seba a ochrániť vekom. Poklop z grilu vytvorí v podstate pečúcu rúru.

Veľké grily ponúkajú tri a viac horákov, ktoré musia byť rozmiestnené tak, aby teplo bolo rovnomerne rozvádzané po celej grilujúcej ploche, nie len priamo pod samotnými plynovými horákmi. Najkvalitnejšie modely predstavujú technologickú špičku. Celý obvodový plášť vrátane skrinky je v nerezovom prevedení. Liatinové rošty s emailovou vrstvou sa veľmi dobre udržujú a majú dlhú životnosť. Vo veku je umiestnený teplomer a v mnohých prípadoch aj grilujúci rošt ovládaný motorčekom. Medzi najväčšie prednosti patrí rýchlosť použitiaveľmi dobrá regulácia tepla.

Čo by mal plynový gril mať

  • ľahké zapálenie každého horáka zvlášť (piezo zapaľovanie – rýchle zapaľovanie)
  • kvalitný materiál horáka – ideálna je nerezová oceľ
  • pripojenie na propán-butánovú fľašu – nie je vždy súčasťou výrobku!
  • samostatný plynový horák
  • nárazu vzdorné kolieska s gumou pre ľahkú manipuláciu
  • odkladacie priestory okolo grilu

Typy plynových grilov

Plynové grily môžeme rozdeliť na 3 základné typy a to kontaktné, lávové, grily s technológiou RBS.

Lávové grily

Patria do skupiny plynových grilov, avšak horáky sú doplnené o lávové kamene. Tie sú plynom zahrievané a veľmi rýchlo absorbujú teplo. Porézny povrch vstrebáva veľké množstvo tuku, ktorý odkvapkáva z mäsa, je tak znížená produkcia škodlivín aj tendencia k vzplanutiu. Neoceniteľná je samočistiaca schopnosť lávových kameňov, vďaka ktorej nie je potrebné odstraňovať tuk ani popol. Po skončení každého grilovania sa musí po dobu 5 minút rozžeraviť na maximálnu teplotu, tým sa vypália všetky nečistoty.

Lávové kamene sa niekedy kombinujú s liatinovými plátmi, ktoré umožňujú smaženie aj opekanie jedál obalených v cestíčku alebo mias naložených v marináde s vajcom. Pri bežnom používaní kamene vydržia jednu sezónu. Pokiaľ sa začnú drobiť, je najvyšší čas na ich výmenu.

Gril s RBS technológiou

RBS technológia je najmodernejší spôsob grilovania, keramické horáky sú umiestnené po bokoch grilujúcej vane, tým sa vylučuje vzplanutie odkvapkávajúcich tukov a štiav. Teplotu je možné regulovať presnejšie, nie je nutné používať grilovacie brikety či lávové kamene. Tie plnia skôr estetickú funkciu. Pri niektorých modeloch sú súčasťou dodávky.

Kontaktné grily

Pre prenos tepla sa využíva najmä grilujúci rošt a platňa, ktoré sa nahrejú na maximálnu teplotu a vďaka použitému materiálu (liatina) výborne akumulujú a predávajú teplo. Pod rošty týchto grilov sú umiestnené horáky, ktorých teplo je rovnomerne rozptýlené pomocou špeciálneho kovového profilu (rozptyľovače tepla) po celej ploche, na ktorej sa griluje.

Ako vybrať gril

Všeobecné zásady

  1. Vždy trvajte na bezpečnej prevádzke a dostatočnej stabilite grilu, predsa len hrozí nebezpečenstvo popálenia alebo dokonca vznik požiaru.
  2. Vyberajte grily masívne, tak aby vydržali stáť napríklad pri náhlom poryve vetra či náraze. Nezabúdajte ani na kvalitnú vonkajšiu a vnútornú úpravu, tak aby vám gril slúžil aj po niekoľkých rokoch.
  3. Rošt
    Rošt je srdcom grilu, mal by byť nerezový alebo liatinový, pokrytý kvalitným smaltom a musí zaberať maximálnu plochu, aby bolo teplo rozvádzané do celého priestoru rovnomerne.
  4. Údržba a montáž
    Čím viac častí musíte zošróbovať, tým väčšie je riziko neskoršej nepevnosti. Všetky časti sa musia ľahko čistiť, buď idú ľahko odmontovať alebo sú prístupné.
  5. Veko
    Môže byť takmer na každom grile, buď je súčasťou dodávky alebo je možnosť ho dokúpiť. Značne rozširuje využiteľnosť len v prípade, že dokonale „zapadne” a tesní. Je výhodné, pokiaľ je jeho súčasťou teplomer a regulovateľná, ľahko ovládateľná ventilácia.
  6. Držadlá a úchyty
    Musia byť robustné, teplo nevodivé, ľahko padnúce do ruky.

Podľa čoho kúpiť gril?

Ponuka je rôznorodá a preto si musíme veľmi presne ujasniť, aký typ tepla a funkcií potrebujeme. K tomu nám dopomôže odpoveď na pár otázok:

  • aký gril chcete - plynový, elektrický, na drevené uhlie
  • ako často budete grilovať a aký čas budete mať na prípravu
  • pre koľko ľudí budete grilovať
  • kde budete grilovať – na otvorenom priestranstve alebo na terase
  • aký máte nastavený finančný limit
  • koľko máte k dispozícii priestoru pre uskladnenie grilu mimo sezónu