Argo Dilema všežravca
Popis
Autor sa vo svojej mimoriadne čítavej práci zameriava na veľkovýrobu potravín v USA, ale jeho poznatky sú rovnako platné pre všetky vyspelé krajiny západného sveta. Okrem alarmujúceho reportážneho popisu samotnej produkcie uvažuje aj o tom, aký má vplyv na krajinu, hospodárske plodiny a zvieratá, ale aj na skladbu nášho jedálnička, stravovacie návyky, kultúru stolovania aj zdravie človeka. Jeho popis priemyselného spracovania potravín, do ktorého vstupuje chémia či genetické inžinierstvo, je varovný, autor však v tejto aj ďalších svojich knihách ponúka aj východisko. Jednoduché odporúčania typu „nejedzte nič, čo by vaša babička nepovažovala za potravinu“ či „nekupujte nič, čo je zložené viac ako z piatich ingrediencií“, apelovania na návrat tradičným receptom a miestnym dodávateľom sú rovnako platné aj pre slovenských čitateľov. Michael Pollan sa tejto tematike venuje sústavne as mimoriadnym čitateľským ohlasom. Medzi jeho knihami nájdeme tituly ako Obrana jedla: Jedlíkův manifest či Pravidlá pre stravu: Jedlíkov manuál.