Nainštalujte si aplikáciu a získajte kupón 10 € na prvý nákup
10× viac produktov za najlepšie ceny

Zmrzlinovače vyberajte podľa typu a podľa objemu nádoby. Iný výrobník zmrzliny sa hodí pre domáce, a iný pre profesionálne použitie. Na čo sa zamerať pri výbere zmrzlinovača s kompresorom či bez? Poradíme vám!

Zobraziť viac

Prečo kúpiť zmrzlinovač

  • Príprava zmrzliny z kontrolovaných surovín s minimálnymi nákladmi.
  • Špeciálny prístroj, ktorý zmes vymieša a chladí priebežne.
  • Našľahaná zmes je bez kryštálikov ľadu.
INFO:

Nádoba s dvojitou stenou na výrobu domácej zmrzliny býva aj súčasťou niektorých kuchynských robotov.

Typy zmrzlinovačov

  • Zmrzlinovač bez kompresora

Špeciálna dvojstenná nádoba s chladiacim médiom (tekutina alebo gél) je vybavená metlami na miešanie zmesi. Misa sa pred prípravou ochladí a zmrzlina sa ukladá do mrazničky s ideálnou teplotou pre následné zmrazenie. Zmrzlinovač bez kompresora je vhodný ako rodinný prístroj pre občasnú prípravu menšieho množstva zmrzliny.

    + kvalitne pripravená zmrzlina - nutnosť predmraziť nádobu
    + nenáročná príprava - menší objem zmrzliny
    + cenovo priaznivý, energeticky nenáročný
    + prístroj sa ľahko skladuje
  • Zmrzlinovač s kompresorom

Zmrzlinovač s kompresorom je vhodný pre profesionálne alebo časté domáce využitie. Vďaka kompresoru sa zmrzlina chladí priamo v nádobe pri výrobnom procese, a nie je teda nutné nádobu vopred chladiť či vkladať hotovú zmrzlinovú zmes do mrazničky pre namrazenú.

    + dokonalý výsledok a konzistencia - veľký stroj náročný na skladovanie
    + bez obsadeného miesta v mrazničke - vyššia nákupná cena
    + príprava veľkého množstva zmrzliny - dlhšia príprava zmesi
    + možnosť prípravy aj niekoľkokrát denne - vyššia spotreba el. energie

Zmrzlinovač s kompresorom alebo bez? Rozhodnite sa podľa dĺžky prípravy

Typ zmrzlinovača Príkon a dĺžka prípravy
Bez kompresora Príkon 12 W, celková doba prípravy aj 24 hod.
(líši sa podľa modelu).
S kompresorom Príkon až 230 W, celková doba prípravy do 20 min.
(líši sa podľa modelu).

Parametre zmrzlinovača

Ovládanie výrobníka zmrzliny

  • Manuálne ovládanie - páčka, tlačidlo alebo otočný volič, na proces výroby je nutné dohliadať a prístroj vypnúť
  • Automatické ovládanie - dotykové prvky a displej, automatický režim prípravy zmrzliny a automatické vypnutie prístroja po dokončení
  • Príkon zmrzlinovača

Príkon sa udáva vo Wattoch ( W) a značí ako spotrebu, tak dobu prípravy. Čím vyšší príkon, tým rýchlejšia príprava, ale zároveň nákladnejšia prevádzka. Menšie zmrzlinovače majú príkon 12 W, profesionálne modely aj nad 180 W. Pre rodinné využitie stačia zmrzlinovače s príkonom 12 - 20 W.

  • Objem misy

Malé zmrzlinovače majú objem od 0,4 l veľké i okolo 3 l. Objem určuje, koľko porcií zmrzliny pripravíte naraz. Pre štvorčlennú rodinu by mal byť objem zmrzlinovača aspoň 1,5 l.

  • Materiál nádoby

Najčastejšie materiály pre nádoby zmrzlinovača sú plast a nerezová oceľ. Plastové prevedenie je cenovo priaznivé, ľahšie na manipuláciu. Nerez je nákladnejšia, ale neviaže pachy a ľahšie sa čistí.

  • Materiál metličiek

Menej odolné sú plastové metličky, ktoré sú náchylné na deformáciu. Kovové metličky sú odolnejšie, dlhšie vydržia a ľahko sa udržujú. Odporúčame metly z nerezovej ocele.

Užitočné doplnky výrobníka zmrzliny

  • Príprava iných typov dezertov - niektoré modely vedia pripraviť aj ľahký ovocný sorbet alebo mrazený jogurt
  • Časovač - možnosť automatického vypnutia
  • Automatické chladenie - spustenie chladenia pre dokončenie zmesi
  • Displej - zobrazenie aktuálnej fázy programu
  • Lyžica, odmerky, stierky, misky - na servírovanie a ľahšiu prípravu
  • Zoznam receptov - recepty na domácu zmrzlinu sú často súčasťou balenia
  • Umývanie v umývačke - zmrzlinovač sa dá rozobrať a znečistené časti vložiť do umývačky
  • Príprava jogurtu či sorbetu - zmrzlinovač funguje ako multifunkčné zariadenie
TIP!

Pre domácu prípravu jogurtu sa skvele hodia jogurtovače, ktoré vytvoria ideálne prostredie pre výrobu jogurtovej kultúry.

Upresniť parametre
Pre daný výber neboli nájdené žiadne ponúkané výrobky.

Zmrzlinovače

Zmrzlinovače môžete zakúpiť v modeloch pre domáce alebo pre profesionálne použitie.

  • Profesionálny zmrzlinovač

Profesionálny zmrzlinovač sa líši integrovaným kompresorom s vlastnou chladiacou jednotkou. Dokáže pripraviť zmrzlinu na servírovanie aj za 20 minút a nádobu netreba vkladať vopred do mrazničky. Hotovú zmes uchováva naďalej chladnú. Profesionálny zmrzlinovač môžete vybrať od značky Sage.

Zmrzlinovač Guzzanti je nákladnejší na obstaranie, ale investícia sa rozhodne oplatí. Získavate veľmi kvalitnú zmrzlinu. Zmrzlinovač Guzzanti vie pripraviť aj mrazený domáci jogurt alebo sorbet.

Zmrzlinovač DOMO je obľúbený pre nízku cenu. Základný model domáceho zmrzlinovača s menším objemom kúpite za lacno. V sortimente sú však aj profesionálne zmrzlinovače značky DOMO.

  • ETA zmrzlinovač

Spoločnosť ETA ponúka zmrzlinovač na dokúpenie ako voliteľné príslušenstvo kuchynských robotov. Ak vlastníte kuchynského robota ETA, je obstaranie zmrzlinovača malou investíciou.


Recepty na domácu zmrzlinu v zmrzlinovači

Recept na domácu vanilkovú zmrzlinu zo zmrzlinovača

  • Potrebujete cukor, vanilkový struk, mlieko, smotanu a žĺtky.
  • 1 hrnček mlieka a 500 ml smotany na šľahanie zmiešajte a pridajte ošúpané semienka a struk. Priveďte do varu.
  • Vypnite, zmiešajte s vanilkovým cukrom a nechajte 1 hodinu pod pokrievkou, potom sceďte.
  • V inej mise vyšľahajte 5 žĺtkov a 130 g cukru.
  • Znovu zohrejte zmes mlieka, pridajte žĺtky s cukrom a premiešajte.
  • Nechajte vychladnúť a vložte do zmrzlinovača.

Recept na domácu čokoládovú zmrzlinu zo zmrzlinovača

  • Pripravte si 250 ml smotany na šľahanie a 250 ml plnotučného mlieka.
  • Vložte do hrnca a začnite zahrievať. Pridajte na kocky nalámanú horkú čokoládu. Rozvarte.
  • Doslaďte podľa chuti cukrom (asi 100 g práškového cukru).
  • Premiešajte a vložte do zmrzlinovača.