Prečo kúpiť zmrzlinovač
- Príprava zmrzliny z kontrolovaných surovín s minimálnymi nákladmi.
- Špeciálny prístroj, ktorý zmes vymieša a chladí priebežne.
- Našľahaná zmes je bez kryštálikov ľadu.
INFO:
Nádoba s dvojitou stenou na výrobu domácej zmrzliny býva aj súčasťou niektorých kuchynských robotov.
Typy zmrzlinovačov
Zmrzlinovač bez kompresora
Špeciálna dvojstenná nádoba s chladiacim médiom (tekutina alebo gél) je vybavená metlami na miešanie zmesi. Misa sa pred prípravou ochladí a zmrzlina sa ukladá do mrazničky s ideálnou teplotou pre následné zmrazenie. Zmrzlinovač bez kompresora je vhodný ako rodinný prístroj pre občasnú prípravu menšieho množstva zmrzliny.
+ kvalitne pripravená zmrzlina | - nutnosť predmraziť nádobu |
+ nenáročná príprava | - menší objem zmrzliny |
+ cenovo priaznivý, energeticky nenáročný | |
+ prístroj sa ľahko skladuje | |
Zmrzlinovač s kompresorom
Zmrzlinovač s kompresorom je vhodný pre profesionálne alebo časté domáce využitie. Vďaka kompresoru sa zmrzlina chladí priamo v nádobe pri výrobnom procese, a nie je teda nutné nádobu vopred chladiť či vkladať hotovú zmrzlinovú zmes do mrazničky pre namrazenú.
+ dokonalý výsledok a konzistencia | - veľký stroj náročný na skladovanie |
+ bez obsadeného miesta v mrazničke | - vyššia nákupná cena |
+ príprava veľkého množstva zmrzliny | - dlhšia príprava zmesi |
+ možnosť prípravy aj niekoľkokrát denne | - vyššia spotreba el. energie |
Zmrzlinovač s kompresorom alebo bez? Rozhodnite sa podľa dĺžky prípravy
Typ zmrzlinovača | Príkon a dĺžka prípravy |
Bez kompresora | Príkon 12 W, celková doba prípravy aj 24 hod. (líši sa podľa modelu). |
S kompresorom | Príkon až 230 W, celková doba prípravy do 20 min. (líši sa podľa modelu). |
Parametre zmrzlinovača
Ovládanie výrobníka zmrzliny
- Manuálne ovládanie - páčka, tlačidlo alebo otočný volič, na proces výroby je nutné dohliadať a prístroj vypnúť
- Automatické ovládanie - dotykové prvky a displej, automatický režim prípravy zmrzliny a automatické vypnutie prístroja po dokončení
Príkon sa udáva vo Wattoch ( W) a značí ako spotrebu, tak dobu prípravy. Čím vyšší príkon, tým rýchlejšia príprava, ale zároveň nákladnejšia prevádzka. Menšie zmrzlinovače majú príkon 12 W, profesionálne modely aj nad 180 W. Pre rodinné využitie stačia zmrzlinovače s príkonom 12 - 20 W.
Malé zmrzlinovače majú objem od 0,4 l veľké i okolo 3 l. Objem určuje, koľko porcií zmrzliny pripravíte naraz. Pre štvorčlennú rodinu by mal byť objem zmrzlinovača aspoň 1,5 l.
Najčastejšie materiály pre nádoby zmrzlinovača sú plast a nerezová oceľ. Plastové prevedenie je cenovo priaznivé, ľahšie na manipuláciu. Nerez je nákladnejšia, ale neviaže pachy a ľahšie sa čistí.
Menej odolné sú plastové metličky, ktoré sú náchylné na deformáciu. Kovové metličky sú odolnejšie, dlhšie vydržia a ľahko sa udržujú. Odporúčame metly z nerezovej ocele.
Užitočné doplnky výrobníka zmrzliny
- Príprava iných typov dezertov - niektoré modely vedia pripraviť aj ľahký ovocný sorbet alebo mrazený jogurt
- Časovač - možnosť automatického vypnutia
- Automatické chladenie - spustenie chladenia pre dokončenie zmesi
- Displej - zobrazenie aktuálnej fázy programu
- Lyžica, odmerky, stierky, misky - na servírovanie a ľahšiu prípravu
- Zoznam receptov - recepty na domácu zmrzlinu sú často súčasťou balenia
- Umývanie v umývačke - zmrzlinovač sa dá rozobrať a znečistené časti vložiť do umývačky
- Príprava jogurtu či sorbetu - zmrzlinovač funguje ako multifunkčné zariadenie
TIP!
Pre domácu prípravu jogurtu sa skvele hodia jogurtovače, ktoré vytvoria ideálne prostredie pre výrobu jogurtovej kultúry.