Allnature Matcha Tea Premium 250 g
Popis
Allnature Matcha Tea Premium
- Balenie obsahuje 250 g zeleného čaju matcha.
- Čaj má sladkastú chuť s vegetálnymi tónmi.
- Veľmi vyhľadávaná čajová špecialita vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na zdravie.
- Vhodné na prípravu nápojov, koktailov, zmrzlín a dezertov.
Vplyv čaju Matcha na ľudské zdravie Čaj Matcha obsahuje rad účinných látok, ktoré sú pre ľudský organizmus prínosom. Podporuje spaľovanie, po konzumácii čaju bude spaľovanie vášho tela až 4× rýchlejšie, preto je čaj často vyhľadávaný osobami s redukčnou diétou. Pozitívny účinok má tiež na reguláciu cholesterolu a cukru v krvi. Konzumácia čaju Matcha posilní vašu imunitu, zlepší vám náladu, podporí správnu funkciu mozgu a celkovo vám pomôže udržiavať zdravý životný štýl. Vzhľadom k tomu, že sa rozomleté čajové lístky konzumujú celé, nie iba výluh, nápoj obsahuje vyššie percentu kofeínu, takže jeho povzbudzujúce účinky vydržia 3 až 6 hodín a pritom je zdravší ako káva. Je však potrebné mať na pamäti, že vzhľadom na obsah kofeínu by nápoje a dezerty s obsahom čaju Matcha nemali konzumovať deti a tehotné ženy.
Príprava čaju Matcha Tradičný spôsob prípravy zahŕňa iba čaj Matcha. Jedna čajová lyžička čaju sa zaleje 150 ml cca 70 °C vody a metličkou sa našľahá do jasne zeleného nápoja s hustou zeleno-bielou penou na povrchu. Čaj Matcha je ideálny aj na prípravu mliečneho kokteilu, zmrzlín a zákuskov.
Recept na mliečny koktail Matcha
Do nádoby stolného mixéra nalejeme 250 ml studeného mlieka a vložíme 2–3 kocky ľadu. Nasypeme 1 čajovú lyžičku prášku Matcha, ktorý zasypeme 2 lyžičkami cukru. Všetko premixujeme na najvyšší výkon. Na povrchu by mala zostať hustá jemná pena. Nápoj nalejeme do vysokého pohára, povrch môžeme poprášiť trochou čajového prášku Matcha a podávame.
Recept na Matcha zmrzlinu
Do menšieho hrnca nalejte 240 ml mlieka a 240 ml smotany na šľahanie. Pridajte 100g cukru, štipku cukru a zmes zahrievajte. Pridajte 3 lyžičky čajového prášku Matcha a zahrievajte za stáleho miešania, až je zmes horúca, ale nevarí sa. Zmes nalejte do misky, ktorú vložíte do misy s kockami ľadu, aby sa zmes vychladila. Zmes nalejte do zrmzlinovača a pokračujte podľa pokynov výrobcu. Hotovú zmrzlinovú zmes preložte do vzduchotesnej nádoby a nechajte zmraziť ešte na cca 3 hodiny. Jednoduchší variant, ak nemáte zmrzlinovač: Vaničku (cca 800 ml) obľúbenej vanilkovej zmrzliny necháme chvíľu mimo mrazničku, aby zmrzlina povolila. Potom jej dáme do misy, pridáme 2–3 lyžičky prášku Matcha, prešľaháme ručným mixérom a dáme späť do mrazničky.
Prášok matcha možno tiež pridať do lineckého cesta, do cesta na bábovku, najrôznejších krémov a pod.
Výroba čaju Matcha
Výroba čaju typu Matcha je jedna z najnáročnejších metód. Približne štyri týždne pred zberom sú čajové stromčeky zatienené rohožami, ktoré eliminujú až 90% slnečného svitu. Nedostatok svetla čajovník kompenzuje zvýšenou tvorbou chlorofylu a aminokyselín. Pri zbere sú ručne vyberané len tie najkvalitnejšie lístky, ktoré sa ďalej sparia, vysušia a narežú, aby sa odstránili žilky a stonky. Usušené čajové lístky sa potom namelú na žulových mlecích kameňoch v jemný jasne zelený prášok.