Mixér

Váš Kenwood Cooking Chef je dodávaný s nádobou z nerezovej ocele, ale zvlášť sú dostupné kopatibilní sklenené a akrylové nádoby (tiež s obsahom 1,5 litra).

Nerezová nádoba je nielen štýlová, ale aj veľmi odolná (výborná pre spracovanie tvrdého korenia, cukru a ľadu) a zachováva prísady chladné, čo je skvelé v prípade kokteilov, ovocných nápojov a mliečnych koktejlov.

Mixér je všestranným nástrojom pre prípravu celej rady jedál. Piškóty pre základ dezertov a syrové torty možno v mixéri ľahko spracovať, pričom možno strúhanku a hutné polievky rozmixovať do veľmi jemnej konzistencie a mixér môžete použiť dokonca na drvenie ľadu do koktejlov alebo iných chladených nápojov.

Strúhanka: Mixér pripraví skvelú čerstvú strúhanku – okrájejte kôrky a nakrájajte pečivo na kocky, alebo ho nadrví na dostatočne malé kúsky, ktoré prejdú krytom lievika. Zapnite mixér na najvyššiu rýchlosť a nasypte kocky pečiva do lievika. Nepoužívajte čerstvé pečivo, pretože má tendenciu sa lepiť – najlepšie je pečivo staré jeden deň. Keď chcete pripraviť väčšie množstvo strúhanky, dávkujte pečivo postupne.

Piškótová odrobinky: V mixéri sa dá rýchlo pripraviť piškótovú posýpku, ktorá tvorí základ dezertov a syrových tort. Najlepšie je piškóty nalámať na kúsky, a keď prístroj pracuje, pridajte ich do nádoby mixéru otvorom krytu lievika. Postupujte radšej podávkách, než aby ste nádobu preplnili.

Sekanie orechov: V malom množstve môžete kosiť lúpané orechy – zatiaľ čo prístroj pracuje, pridávajte je vrchom cez otvor v kryte lievika. Väčšie množstvo lúpaných orechov je lepšie spracovať pomocou food procesora. Používajte iba lúpané orechy.

Drvenie ľadu: V mixéri možné spracovať ľadové kocky do nápojov. Drvíme Ak samotný ľad, vždy pridajte k ľadovým kockám trochu vody a na prístroji Cooking Chef zapnite funkciu Pulse.

Nápoje: Od mliečnych koktailov cez ovocné kokteily až po alkoholické kokteily – mixér pripraví váš nápoj behom sekundy. Iba nalejte tekutinu, napríklad mlieko alebo ovocnú šťavu, pridajte čerstvé ovocie, napríklad jahody alebo mango, a rozmixujte. Aby ste dosiahli skutočné hustoty, môžete do nádoby mixéra pridať zmrzlinu, jogurt alebo dokonca šľahané penu a rozmixovať je na hustý, penivý koktail. Prečo neskúsiť kokteil z banánov a orechov? Vložte banány nakrájané na plátky, jogurt s lieskovými orieškami a 300 ml mlieka a rozmixujte.

Majonéza: Ako alternatívu k balónové metle môžete pri príprave majonézy použiť mixér – viď recept na strane 155. Uveďte prístroj do chodu, zložte veko lievika a do nádoby pomaly rovnomerne prilievajte olej. Nerezové oceľové čepele rozdrví vaječné žĺtky a olej na emulziu, ktorá vytvorí hustú a jemnú majonézu. Použite aspoň 2 žĺtky, aby boli čepele pokryté.

Paštéty V mixéri možno úspešne pripraviť jemnú paštétu z hydinovej pečene či zeleninové paštéty a omáčky, napríklad cesnakovú a fazuľovú paštétu, alebo avokádovou omáčku. Na prípravu rýchle avokádové omáčky vložte do mixéra 2 nakrájané zrelé avokáda sa 60 ml (4 polievkové lyžice) créme fraîche a majonézy pre každé z nich a šťavu z limetky či citrónu a rozmixujte. Pred podávaním dochuťte a ochladíme. Pravdepodobne najlepšie je mixovať paštéty a omáčky na nižšiu rýchlosť alebo pomocou funkcie pulz. Potom bude možno potrebné, aby ste zotreli obsah nádoby varuvzdornou stierkou.

Omáčky: Mixér môžete požiť na prípravu lahodných omáčok, napríklad hubové omáčky, chilli omáčky alebo paradajkovej omáčky podávaných s cestovinami, rybami, burgery, karbonátky alebo steaky.Omáčku najprv uvarte a potom ju rozmixujte na pyré. Pyré je možné pripraviť z mäkkého surového ovocia, ako sú maliny, jahody alebo mango, pričom pridáte trochu cukru a ovocné šťavy, tvrdé ovocie, napríklad jablká, slivky alebo brusnice pred mixovaním povarte v troche vody s cukrom, kým nezmäknú

Polievky: Pyré pre zamatovo jemnú polievku možno v mixéri pripraviť z mnohých zeleninových polievok, napríklad hráškovo, mrkvové, hubové, špargľové a artyčokové, pričom zeleninu najprv uvaríte. Do nádoby mixéra vložte varenú zeleninu a prilejte vývar a na najvyššiu rýchlosť rozmixujte, až sa vytvorí jemné hmota. Podobne možno rozmixovať polievky z plodov mora, ale studené polievky, napríklad gazpacho, sa pripravujú zo surových surovín. Ak je potrebné, rozdeľte polievku do dvoch dávok.