Ako zapáliť kotlový gril

  • Otvorte poklop a všetky regulátory cirkulácie vzduchu
  • Vytvorte z pripravených brikiet pyramídu alebo použite štartovací komín
  • Položte pod brikety podpálené kocky (nezanechávajú zápach ani žiadnu pachuť a neobsahujú zdraviu škodlivé látky) a zapáľte ich. Ak použijete štartovací komín, položte najprv tri zapálené podpaľovacie kocky na palivový rošt a na ne ešte len postavte komín.
  • Akonáhle budú brikety potiahnuté slabou vrstvou popola (čas je závislý od kvality brikiet cca 20–30 minút), rozprestrite ich na palivovom rošte tak, ako to vyžaduje zvolená grilovací metóda.
  • Položte na gril grilovací rošt.
  • Položte pripravené potraviny na grilovací rošt.
  • Zatvorte poklop. Potrebnú dobu grilovania nájdete v príslušnom recepte.
  • Ak je na grilovanie treba silnejšieho žiaru, použite väčšieho množstva brikiet. Ak potrebujete slabší žiar, stačí brikiet menej.
  • Ak chcete, aby grilovaný pokrm získal výnimočnú chuť, použite údené lupienky z tvrdého dreva (lupienky namočte cca 30 minút pred grilovaním do vody, prebytočnú vodu je potrebné pred použitím vymačkať) alebo čerstvé byliny ako napr. rozmarín, tymian alebo bobkový list. Byliny je tiež treba dopredu namočiť. Lupienky či byliny položte priamo na brikety.