Aký je rozdiel medzi mokka kanvicou a frenchpressom?
Mokka kanvice
Mokka kanvica slúži na prípravu espressa. Ide o jednoduchú kovovú nádobu, skladajúcu sa z troch častí, ktorá sa jednoducho postaví na platničku. Princíp je založený na horúcej pare, ktorá pretlačí vriacu vodu skrz sitko s kávou do vrchnej nádoby.
Info:
Pokiaľ máte doma indukčný sporák, overte si pred kúpou možnosť ohrevu konkrétnej mokka kanvice na indukčnom povrchu.
Frenchpress
Frenchpress je zvyčajne sklenená kanvica s piestom a sitkom, vďaka ktorému možno tlakom oddeliť kávovú usadeninu od zvyšku nápoja. Horúca voda sa jednoducho naleje do pripraveného frenchpressu s namletou kávou.
Materiál french pressov a mokka kanvíc
Bežne sa stretnete s týmito druhmi materiálov:
- Hliník - hojne využívaný materiál pri výrobe mokka kanvice, jeho výhodou je nízka hmotnosť, ľahká údržba a nízka cena, nevýhodou je nižšia životnosť a menšia odolnosť
- Nerez - materiál používaný na výrobu mokka kanvíc a doplnkových častí frenchpressu, jeho výhodou je dobrá stabilita, vysoká odolnosť i dlhá životnosť, nevýhodou je náročnejšia údržba a vyššia nákupná cena
- Sklo - varné sklo slúži na výrobu tela french pressu, dobre odoláva tlaku i vysokým teplotám vody
Ako veľkú mokka kanvicu zvoliť?
Počet šálok | Odporúčaný objem nádoby |
1 - 2 | 100 - 200 ml |
2 - 4 | 200 - 300 ml |
4 - 6 | 300 - 600 ml |
*Tabuľka je len orientačná.
TIP!
K príprave dokonalého, nadýchaného mlieka do kávy slúžia špeciálne napeňovače mlieka. S tvorbou lahodnej prekvapkávanej kávy pomocou filtra pomôže praktický dripper - zvyčajne plastová či keramická nádoba v tvare lievika.