Nachádzate sa tu:   Úvod >Pre zákazníkov >Poradňa >Domáce spotrebiče >Ako vybrať mrazničku


Ako vybrať mrazničku

Pred nákupom mrazničky je vždy nutné určiť si priority, ktoré od nej očakávate. Základnými kritériami pre výber mrazničky sú spotreba energie, rozmery, objem, kvalita a, v neposlednej rade, cena.

Pri výbere mrazničky je vždy dôležité myslieť na ekonómiu prevádzky a neorientovať sa vždy výhradne podľa obstarávacej ceny. Veľmi často sa stretávame s tým, že kvalitné, často o nie veľa drahšie mrazničky, zákazníkovi ušetria peniaze. Preto je vhodné držať sa osvedčených značiek, špecialistov v obore, s ktorými spolupracujeme, ako sú napríklad mrazničky AEG, Bosch, Electrolux, Gorenje, Haier, Liebherr, Siemens, Whirlpool a ďalšie značky.

Ekonomické náklady

Aby bola zaručená čo najvyššia ekonomickosť prevádzky, mala by byť mraznička radšej menšia, ale takmer plná, než väčšia a využitá len z polovice. Na osobu sa osvedčila kapacita 40 litrov. Ak ste majiteľom záhradky alebo poľovníkom, hodnotu radšej zdvojnásobte.

Mraznička by nikdy nemala byť umiestnená pri zdroji tepla (vykurovaní), ale ani v miestnosti, ktorú vykurujete na príjemnú izbovú teplotu. Čím nižšia izbová teplota, tým nižšia je spotreba elektrickej energie. Pri umiestnení mrazničky v byte myslite na nepravidelný hluk, ktorý mraznička produkuje. Preto je vhodné umiestniť ju do miest, kde netrávite svoj čas. Vhodným riešením je chodba, vstupná hala alebo pivnica. Mimochodom, u všetkých typov je uvedená klimatická trieda.

Klimatická trieda

Klimatická trieda určuje ideálnu vonkajšiu teplotu pre prevádzku mrazničky.

Trieda Názov triedy Rozsah vonkajších teplôt
SN Subnormálna 10 – 32 °C
N Normálna 16 – 32 °C
ST Subtropická 18 – 38 °C
T Tropická 18 – 43 °C

Ak sú v technickej špecifikácii prístroja uvedené triedy dva a viac, znamená to, že je určený pre celý rozsah uvdedených klimatických tried. Napríklad, pokiaľ je uvedený rozsah klimatických tried SN-N-ST, môže prístroj pracovať pri teplotách 10 – 38 °C (čím vyššia teplota, tým vyššia spotreba energie).

Ako vybrať mrazničku

Typ mrazničky

Podľa použitia rozlišujeme základné 3 typy mraziakov pre domácnosť.

Truhlicové (pultové) mrazničky

Truhlicová mraznička ponúkne pri rovnakom objeme viac miesta, ktoré môžete ušetriť aj otváraním zhora. Je vhodná predovšetkým pre tých, ktorí uchovávajú väčšie množstvo potravín rovnakého typu. Výhodou je dobrá izolácia, vďaka ktorej má nižšiu spotrebu energie.

Veľkým mínusom je celková neprehľadnosť. Čiastočne sa výrobcovia snažia tento nedostatok riešiť pomocou plastových zásuviek. Výber tohto typu mraničky sa neodporúča starším ľuďom a osobám menšieho vzrastu, pre ktoré sa stáva skoro neprekonateľným problémom dostať sa k potravinám uloženým v spodnej časti mrazničky.

Policové (skriňové) mrazničky

Policová mraznička má tvar klasickej chladničky, pri ktorej sa dvierka otvárajú ťahom k sebe. Do každej priehradky, ktorá býva aspoň z časti priehľadná, je možné vložiť určitý typ potraviny a získať okamžitý prehľad o množstve a druhu potravín.

Všeobecne je možné odporučiť do horných políc potraviny na okamžité zmrazenie. Nevýhodou policových mrazničiek v porovnaní s truhlicovými je menší objem a vyššia cena.

Vstavané mrazničky

Vstavané mrazničky sú určené pre vstavanie do kuchynskej linky. Pri vstavaných mrazničkách majte na pamäti, že kuchyňa patrí aj vďaka vareniu medzi najteplejšie miestnosti a preto sa dá očakávať vyššia spotreba elektrickej energie ako pri truhlicových alebo policových mrazničkách.

↑ hore


Prihlásenie do klientskeho centra

Nepoznáte Vaše heslo?

↑ hore